Przepisy kulinarne

Sortuj według: Nazwy / Popularności / Oceny / Daty dodania

  • Zabaglione

    Zabaglione

    Zabaglione ("zabajone") to oryginalny włoski deser, pochodzący z Wenecji. Zabaglione możemy przyrządzić na wytworne kolacje i spotkania z przyjaciółkami - z pewnością zrobi dobre wrażenie!

    15 minut

    Łatwe

  • Szwedzka zapiekanka z ziemniaków i łososia

    Szwedzka zapiekanka z ziemniaków i łososia

    Lachspudding to oryginalna nazwa szwedzkiej zapiekanki. Smakuje wyśmienicie i nie jest wymagającym daniem. Do dzieła!

    45 minut

    Łatwe

  • Grissini

    Grissini

    Włoskie przystawki mają nie tylko rozbudzić apetyt ale także nasycić nasze oczy. Grissini doskonale spełniają tą rolę i są gwarancją udanej przygrywki do głównego dania. Chlebowe pałeczki warto prz...

    1 godzina 20 minut

    Łatwe

  • Grillowane włoskie kanapki

    Grillowane włoskie kanapki

    Włosi mają trochę inne podejście do śniadań niż Polacy - zazwyczaj zjadają je w barze, na stojąco. Składa się ze świeżego, słodkiego wypieku i filiżanki kawy. Jednak grillowane kanapki w stylu włos...

    10 minut

    Łatwe

  • Brioche

    Brioche

    Pod tą nazwą kryją się słodkie bułeczki francuskiego pochodzenia. Są bardzo popularnym, sycylijskim daniem, które idealnie pasuje do słodkiego śniadania... z lodami.

    12 godzin 55 minut

    Łatwe

  • Ravioli z grzybami

    Ravioli z grzybami

    Zamiast kupować kolejne gotowe danie, warto samemu spróbować przygotować ravioli. Nie da się ukryć, że zajmie nam to trochę czasu, jednak efekt będzie z pewnością powalający. Kiedy nabierzemy już w...

    35 minut

    Łatwe

  • Cannoli

    Cannoli

    Każde wakacje na Sycylii powinny mieć smak ciasteczek cannoli - ciasteczek wypełnionych masą z sera ricotta. Początkowo cannoli były specjałem charakterystycznym dla karnawału, z czasem jednak zacz...

    60 minut

    Łatwe

  • Pesto

    Pesto

    Pesto to jeden z podstawowych sosów używanych w kuchni włoskiej. Idealne pesto powstaje dzięki ręcznemu siekaniu składników, za pomocą odpowiedniego, bardzo ostrego noża do ziół. Pesto możemy jeść ...

    20 minut

    Łatwe

  • Minestrone

    Minestrone

    "Minestra" oznacza po włosku zupę. Minestrone to najpopularniejsza zupa we Włoszech, która najczęściej przyrządzana jest z makaronem lub ryżem. Jej skład różni się od siebie, zależnie od ...

    55 minut

    Łatwe

  • Lasagne ze szpinakiem i serem gorgonzola

    Lasagne ze szpinakiem i serem gorgonzola

    Wegetariańska wersja lasagne jest równie aromatyczna, co ta z mięsem. Połączenie szpinaku z gorgonzolą nadaje potrawie wykwitny smak, który możemy uwydatnić, popijając danie czerwonym winem.

    1 godzina 20 minut

    Średnie